Wijkprojecten en Make Your Move

 

Zaid en Caner 3 nov

Schaken als verbindend element in een wijk

Schaken is een taal die heel veel mensen kunnen spreken. Immers is het een spel dat in bijna alle landen van de wereld wordt gespeeld en door alle leeftijden kan worden beoefend. Daarom is schaken bij uitstek geschikt om mensen bij elkaar te brengen en samen een leuk spel te laten beleven.

Het bij elkaar brengen van verschillende mensen, jong en oud, man en vrouw, rondom schaken zie ik als het bouwen van een schaakcommunity. Centraal staan kinderen in de basisschoolleeftijd die op school leren schaken. Daarom heen zijn leerkrachten belangrijk als ambassadeurs en ook als (ondersteunende) schaakdocenten. Ook belangrijk zijn ouders, die thuis met hun kinderen kunnen schaken en als het leuk vinden ook zelf kunnen lesgeven of daarbij kunnen helpen.

Dan zijn er nog allerlei andere buurtbewoners die mee kunnen doen als ze schaken leuk vinden. Bijvoorbeeld jongeren, die les kunnen geven, ouderen ofwel opa’s en oma’s, die met de kinderen kunnen schaken of ook les kunnen geven. Natuurlijk kunnen de volwassenen ook met elkaar schaken. Of, helpen bij het organiseren van toernooien!

Mijn eerste schaakwijkproject is ontstaan in de Utrechtse wijk  Kanaleneiland. We begonnen in 2016 en er is in korte tijd een groot enthousiasme ontstaan over schaken in de wijk. Inmiddels wordt er op 5 basisscholen geschaakt! Met als resultaten blije kinderen, leerkrachten en ouders!

Vanaf januari 2018 geef ik mede vorm aan een tweede schaakwijkproject, in de Utrechtse wijk Overvecht.

Samen met Hajo Schoppen ben ik initiatiefnemer van Make Your Move. We werken met MYM verder aan schaakwijkprojecten en combineren bovendien schaken met vechtsport. Daarmee verbinden we lichaam en geest!

P.S. Een prachtig verhaal over een vader die zijn autistische zoon leerde schaken en het wijkproject in de Indische buurt van Amsterdam waar dat toe leidde is verfilmd: zie De Droomvermenigvulderaar