Anne-Marie Benschop

 

foto Anne-Marie

Anne-Marie Benschop behaalde als kind en volwassene diverse successen achter het schaakbord. Ze is opgeleid en gecertificeerd als coach (persoonlijke en organisatie ontwikkeling) en als schaaktrainer en zij combineert haar persoonlijke ervaring en kennis in de begeleiding van schakers, van jong tot oud en van amateur tot grootmeester.

Zij leerde schaken van haar vader toen ze 7 jaar was, samen met haar jongere broer Diederik. Zowel met het team van haar basisschool als met het team van haar schaakclub in Wassenaar werd ze Nederlands kampioen. Zo kreeg ze al vroeg de smaak te pakken van het spelen van wedstrijden. Ze werd meisjeskampioene in de leeftijden tot 13 en tot 20 jaar (2x) en won een internationaal meisjestoernooi in Polen. Ze speelde diverse jeugd EK’s en WK’s; een gedeeld 8e plaats op het WK voor meisjes tot 20 jaar was de hoogste notering. Ze werd Nederlands dameskampioene, won het dames zone-toernooi en behaalde daarmee de titel van WIM. Vier keer vertegenwoordigde ze Nederland op de schaakolympiade.

Toen Anne-Marie 30 jaar was stopte ze met schaken. Nadat zij op haar 40ste haar eigen coachpraktijk begon, en zich realiseerde dat persoonlijke ontwikkeling door coaching veel voor haar had kunnen betekenen als schaakster, ontstond bij haar het idee om ook andere schakers te laten zien en ervaren wat er mogelijk is met ‘mentale coaching’.

“Je schaakt met alles wat je bent” is de korte samenvatting van haar visie. In het schaken druk je (ook) uit wie je bent en dat is letterlijk terug te zien in partijen. Hoe iemand in het leven staat komt soms samen in 1 bepaalde zet: … Td4!? Hoe bijzonder is dat!

Anne-Marie bespreekt met schakers hun partijen vanuit een heel nieuw licht. Mensen gaan ervaren dat zowel hun specifieke talenten te vinden zijn in hun partijen, als ook hun valkuilen. Hun zelfkennis en -bewustzijn groeit en daarmee vergroten ze hun zelfregie. En dat geeft vrijheid, vreugde en ontspanning!

Lees meer over Anne-Marie als coach op www.your-self.nl.