ICT- en Schaakschool

25 juni 2020

kids comp

Unieke School in Kanaleneiland

De ICT- en Schaakschool is een nieuwe plek in de wijk Kanaleneiland voor talentontwikkeling, opleiding en werk voor jong en oud. De ICT- en Schaakschool is gevestigd op een centrale lokatie in de wijk (Het Krachtstation)  en is een open en toegankelijke plek voor en door mensen uit de wijk. Je kunt er (op bepaalde tijden) vrij in- en uitlopen. Je wordt ontvangen door iemand die je informatie geeft over de mogelijkheden. Die mogelijkheden liggen op meerdere vlakken: leren schaken, opleiding tot schaakdocent, een talentscan doen, laagdrempelige ICT-opleidingen, gebruik van computers, uitleen van tablets, begeleiding bij gebruik van digitale mogelijkheden ter plekke of bij je thuis.

kids Krachtst 2

Spelenderwijs je talenten ontdekken

Schaken is een veelzijdig en interessant spel waarmee je vaardigheden ontwikkelt die belangrijk zijn in onze maatschappij. Met schaken leer je veel van de zogenaamde 21st century skills, zoals creatief denken en problemen oplossen. Voor kinderen is leren schaken een speelse manier om aan die vaardigheden te werken. Voor jongeren en volwassenen geldt precies hetzelfde en zij kunnen hun vaardigheden nog uitbreiden met sociale en leiderschapsvaardigheden door ook een opleiding te volgen om schaakdocent te worden. Zeven mensen uit de wijk hebben vorig jaar die opleiding gevolgd en zijn daarna betaald les gaan geven op de basisscholen en op de jeugdschaakclub.

schaakdocenten

Banen in ICT

Als je schaken leuk vindt, is er een behoor
lijke kans dat je ICT ook leuk vindt. Voor een deel zijn namelijk dezelfde vaardigheden of talenten nodig. Op de arbeidsmarkt is er veel werk voor mensen met kennis van ICT en naar de toekomst toe zal deze vraag alleen maar toenemen.

Het begint allemaal met de vraag ‘Wat is jouw talent’. Op TekkieWorden.nl is een gratis online talentscan beschikbaar waarmee je kunt ontdekken of 1 van 5 profielen binnen ICT bij je past. Vervolgens kun je in de ICT-school verschillende opleidingen volgen die daarbij aansluiten. Deze opleidingen zijn gericht op het vinden van werk. De inhoud van de opleidingen stemmen we af met partners uit Utrecht, met name uit de bedrijvenwijk Papendorp (waar Kanaleneiland een samenwerkingsverband heeft), die mee investeren in de ICT- en Schaakschool. Die partners doen om 2 redenen mee: zij zoeken nieuwe medewerkers die de bagage hebben die zij belangrijk vinden; en, zij doen mee omdat zij dit maatschappelijk initiatief van harte ondersteunen.

ICT-les

foto: NOS

Meedoen in een digitale toekomst

ICT is niet alleen voor werk, maar voor allerlei aspecten van het leven belangrijk naar de toekomst toe: Voor informatie, communicatie en gegevensuitwisseling met instanties, cursussen en allerlei zaken rondom je gezondheid en rondom werk. Die laatste twee zijn belangrijke zaken voor mensen uit Kanaleneiland, want helaas hebben mensen relatief veel gezondheidsklachten en is er een relatief hoge werkeloosheid.

In de wijk Kanaleneiland zijn er verschillende redenen waarom wijkbewoners gemiddeld minder toegang hebben tot digitale mogelijkheden: Mensen hebben minder geld, waardoor zij ook minder vaak een computer of tablet hebben en ook minder vaak een wifi-abonnement hebben. Verder spelen soms moeilijkheden met taal en hebben mensen soms moeite om te begrijpen hoe digitale zaken werken.

De ICT- en Schaakschool heeft daarom als tweede doel om ervoor te zorgen dat wijkbewoners makkelijker toegang krijgen tot digitale mogelijkheden. Dat doet de ICT- en Schaakschool bijvoorbeeld door laagdrempelige aanbod van gebruik van computers, door het uitlenen van tablets en door het opleiden van wijkbegeleiders die mensen (thuis) leren hoe ze bijvoorbeeld een app op hun telefoon installeren en hoe ze een tablet kunnen gebruiken voor beeldbellen.

Eerste activiteiten en samenwerkende partners

In Kanaleneiland is een actieve wijkcoöperatie bezig met verschillende projecten. Een van de projecten die de wijkcoöperatie opzet gaat over persoonlijke gezondheid en digitale mogelijkheden. De ICT-en Schaakschool wil daarbij graag een rol vervullen in het opleiden van wijkbewoners tot wijkbegeleiders die anderen gaan helpen met het gebruik van digitale middelen.

We leggen verbinding met mensen uit de wijk die actief zijn op het gebied van ICT en kijken wie een workshop of training kan geven of partner kan worden in een project.

De workshop ‘hoe maak ik van een oude computer weer een bruikbare computer’ staat hoog op het lijstje.

Last but not least: al in de vakantie opent de Zomer Schaakschool haar deuren in het Krachtstation voor kinderen van de basisscholen uit de wijk. Kinderen kunnen daar leren schaken, gewoon achter het schaakbord en uiteraard ook online met het programma Chessity!

Heeft u Interesse in de ICT- en Schaakschool, bijvoorbeeld om partner te worden of een training te geven? Of zoekt u een goede bestemming voor de computers, laptops of tablets die uw bedrijf afgeschreven heeft? Neemt u dan contact op met initiatiefneemster Anne-Marie Benschop, 06-10738821, info@your-self.nl.