Jeugdtraining Wassenaar 13 mei 2018

Ik ben opgegroeid in Wassenaar. Nadat ik van mijn vader had leren schaken op mijn 7e ging ik eerst op school op schaken en al gauw ook op de jeugdschaakclub van Wassenaar.  Ik heb daar ontzettend veel geleerd en samen met andere kinderen hebben we veel toernooien bezocht en successen geboekt: Nederlands kampioen met de basisschool Sint Jan Baptist, met de jeugdschaakclub en ook nog met de middelbare school, het Adelbert College. Ook mijn individuele successen begonnen in Wassenaar.

Het was me dan ook een groot genoegen om een bijdrage te mogen leveren aan het jubileumtoernooi, het eerste Houbolt-Samuels toernooi, van mijn oude club Wassenaar. Ik verzorgde een training over mentale kracht voor zo’n 15 kinderen.

DSCN6900
Caspar van Foreest laat zijn partij zien. Er was een duidelijk moment in de partij tegen zijn vader, waarin hij de kansen in zijn voordeel wist te keren: ….Td4. Uit de verdediging, in de activiteit! Echt zijn stijl: dat voelde een stuk beter!

De kinderen leerden: Handig om te weten in welke stijl jij goed bent en die kennis te gebruiken in je partijen.
DSCN6896

We hadden het over je lijf als motor (nee, je hebt niet alleen je hersens nodig bij schaken; slapen, eten, drinken, zuurstof en bewegen zijn allemaal belangrijk voor de energie van je motor!) en ook over de nadelen van teveel denken aan resultaten zoals de uitslag van de partij, je rating, en de uitslag van een toernooi. Door te veel te denken aan resultaten voel je vaak spanning en dan schaak je niet op je best.

Het hele evenement, dat verder bestond uit een top-groep, een open groep en een simultaan van Machteld van Foreest, was zeer geslaagd. Voor mij persoonlijk was het een beetje een ‘trip down memory lane’ en ook dat was leuk.

Meer lezen over het toernooi kun je op www.schaakclub-wassenaar.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *